Pankit ovat todellisessa tulikokeessa maksupalveludirektiivi PSD2 myötä. Innovatiiviset teknologiayritykset ja pieniin liiketoiminta-alueisiin erikoistuneet startupit valtaavat markkinatilaa pankkialalta, ja uudistettu direktiivi edesauttaa heidän toimijaan. Talouselämän artikkelin mukaan Pohjoismaiden kahdeksan suurinta pankkia voivat menettää jopa 1,8 miljardia euroa liiketoiminnastaan PSD2-maksupalveludirektiivin seurauksena.

 

Open Banking – uusi konsepti pankkialalla

 

Perinteiset pankit ovat nyt uuden ajan kynnyksellä, jota voi myös käsitteellä Open Banking kutsua. Samlinkin artikkelin mukaan pankit ovat kuin asiantuntijuuden tavaratalo, jossa tulevaisuudessa tulee olla valittuja kumppaneita erikoismyymälöinä. Tämä tarkoittaa, että uusia toimijoita ei tarvitse nähdä markkinatilaa syövinä vihollisina vaan kumppaneina, jotka tarjoavat mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja uusiin asiakasvirtoihin. Erikoistuminen tulee pankeille välttämättömäksi, sillä asiakkaiden valinnanvara kasvaa jatkuvasti. Rajapintojen avaaminen kolmansille osapuolille ja heidän tuottamat täsmäratkaisut voivat pahimmassa tapauksessa viedä pankeilta asiakaskuntaa.

 

Pankeilla on hyppysissä oikeat avaimet

 

Pankit ovat kuitenkin vahvoilla muutoksessa. Samlinkin artikkeli toteaa pankeilla jo olevan kaikki avaimet; asiakkaat, luottamus, tietoturva sekä pankkisääntelyn luoma asema. Samlinkin artikkelissa liiketoiminnan kehityspäällikkö Heikki Arohonka teroittaakin , että pankin aktiivinen rooli sopeutua muutoksessa on avain asiakassuhteen säilymiseen. Pankki kehittää käyttöliittymiään, toimintojaan ja maksuliikennettään. Se tekee yhteistyötä sopivien tahojen kanssa. Uusien toimijoiden on vaikeampi hypätä peliin mukaan, kun pankki aktiivisesti tarjoaa kehitettyjä ratkaisuja asiakkailleen.

Artikkelissamme Future Digital Finance Forum – verkostoidu ja vaikutu sivusimme hieman Open Banking -konseptia. Huhtikuun lopussa järjestetyssä tapahtumassa Open Banking -konsepti oli yksi puhutuimmista aiheista. Esimerkiksi Open Bank Projectin operatiivinen johtaja Ismail Chaib kertoi Open Bankingin tuomista muutoksista pankkialalla. Myös Nordean muutososaston johtaja Stefan Kulik avasi Nordean vaiheita kohti digitaalista pankkia.