Kotitalouksilla on yhä tärkeämpi rooli Suomen taloudelle – sijoittamalla varallisuuttaan ne rahoittavat yritysten kasvua. Moni sijoittaa rahojaan kuitenkin osakemarkkinoiden sijaan talletuksiin. Uudella osakesäästötilillä piensijoittajia ja kotitalouksia kannustetaankin sijoittamaan osakkeisiin.

 

Mitä osakesäästötili tarkoittaa?

 

Osakesäästötili on tili, johon sijoittaja voi tallettaa maksimissaan 50 000 euroa. Tilille talletetuilla varoilla voi ostaa pörssiyhtiöiden osakkeita ja niillä voi käydä kauppaa pohtimatta veroja. Tilin tuotto muodostuu osingoista ja osakkeiden arvonnoususta. Koko tuottoa kohdellaan samalla tavalla ja siitä maksetaan pääomatuloveroja vasta nostettaessa. Pääomatuloksi lasketaan tuoton suhteellinen osuus tilin varoista. Jos tilillä olevat varat ovat tuottaneet esimerkiksi 15 prosenttia, nostettaessa verotettava tuotto on 15 prosenttia nostettavasta määrästä. Tililtä nostettaville varoille taas ei tule rajoituksia.

Osakesäästötilin tavoitteena on saada kotitaloudet sijoittamaan suoraan osakkeisiin entistä enemmän. Tilin verotus on lähempänä sijoitusrahastoja, henkivakuutuksia ja vakuutuskuoria, mikä kannustaa piensijoittajia sijoittamaan myös osakkeisiin. Suomessa on paljon piensijoittajia – noin 400 000 suomalaista saa alle 500 euroa osinkoja vuodessa. Osakesäästötili tuo heille entistä paremmat mahdollisuudet sijoittaa ja toivon mukaan kannustaa myös uusia sijoittajia tarttumaan osakkeisiin. Jos aikaisemmin esimerkiksi rahastoihin sijoittanut piensijoittaja siirtyy sijoittamaan osakkeisiin, on syytä muistaa, että osakkeissa on riskinsä. Riskiä voi hallita hajauttamalla sijoituksia ostamalla eri yritysten ja toimialojen osakkeita.

 

Osakesäästötilin käyttö tuo piensijoittajalle muutoksia

 

Suurin muutos sijoittajalle on se, että osakesäästötilin sisällä piensijoittaja voi tehdä osakekauppaa niin, että myynneistä ei tarvitse maksaa veroja heti. Verot maksetaan vasta, kun sijoittaja nostaa varoja käyttöönsä, joten esimerkiksi osingot saa sijoitettua kokonaan uudestaan, jos niitä ei halua heti käyttöönsä. Näin ollen raha kasvaa paremmin korkoa korolle. Monelle rahastoihin tai vakuutuksiin sijoittaneelle piensijoittajalle on uutta myös se, että osakesäästötilillä sijoittaja tekee päätökset kokonaan itse. Rahastoissa salkunhoitaja on päättänyt, mihin varat sijoitetaan, mutta osakesäästötilillä sijoittaja vastaa kaikesta.

Uudistus tulee voimaan vuodesta 2020 alkaen. Piensijoittajan osakesäästötili koskee vain pörssilistattuja osakkeita. Niitä tarjoavat todennäköisesti pankit ja muut finanssilaitokset. Käytännössä tili perustetaan pankkiin ja sijoittaja voi laittaa sinne rahaa esimerkiksi kuukausittain palkastaan. Sitten, kun hän haluaa tehdä sijoituksia, hän tarkistaa paljonko tilillä on rahaa ja päättää, mihin osakkeisiin haluaa sijoittaa. Osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton perusteella tuotoksi voidaan arvioida 5-10 prosenttia vuodessa.