Eurooppalaiset ovat jo pitkään saaneet nauttia matalasta korkotasosta. Markkinakorkoja ohjaileva ohjauskorko on nimittäin ollut nollassa jo useamman vuoden ajan. Erityisesti asuntovelalliset ovat tyytyväisiä tilanteeseen, koska matala korko pitää lainan takaisinmaksuerät pienempinä ja rahaa jää enemmän muuhun elämään.

 

Jo pitkään nollissa pysynyt ohjauskorko ei nouse vieläkään

 

Euroopan keskuspankin (EKP) politiikka on ollut korkojen suhteen kevyttä jo pitkään. Markkinakorkoja ohjaava ohjauskorko pudotettiin nollaan prosenttiin maaliskuussa 2016. Korot laskettiin matalalle, jotta inflaatio saataisiin kestävälle tasolle. Heinäkuussa 2018 pidetyn kokouksen jälkeen EKP kertoi hyviä uutisia kaikille velallisille. Se nimittäin päätti pitää ohjauskoron edelleen nollassa. Erityisesti asuntovelallisille se on hieno asia, koska koron ollessa pieni lainan kulut pysyvät myös pieninä.

Nollakorko ei kuitenkaan ole velalliselle pelkästään hyvä asia, vaikka lainaa saakin lähes ilman korkoja. Pankit eivät uskalla ottaa riskejä, joten esimerkiksi asuntolainoja myönnetään yhä tiukemmilla ehdoilla. Jos asuntolainaa hakeva ei täytä kriteereitä, pankki voi jättää lainan myöntämättä tai pyytää siitä korkeampaa hintaa. Lainan korkomarginaali voi olla korkea, jolloin laina tulee kalliiksi ohjauskoron noustessa. Onneksi valtaosa asuntolainoista on myönnetty jo aikaisemmin, ja pienet marginaalit ja nollakorko pitävät lainanmaksun edullisena ja asuntovelallisilla jää rahaa muuhunkin.

 

EKP ennustaa nollakoron jatkuvan ainakin 2019 syksyyn asti

 

Ohjauskorko pidetään nykyisellä tasolla niin kauan kuin se on tarpeen. Matalien korkojen tavoitteena on saada inflaatio palautumaan yhä kestävämmäksi, hieman alle kahteen prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. EKP odottaa nollakoron jatkuvan edelleen ainakin kesän 2019 ajan. Jos inflaatio ei vielä silloin ole korjaantunut, ohjauskorko pysyy nollissa vielä pidempäänkin. Ohjauskorko määritellään aina euroalueen taloudellisen tilanteen mukaisesti. Talouden näkymät ovat tällä hetkellä suhteellisen valoisat ja euroalueen talouskasvun odotetaan kasvavan edelleen laaja-alaisesti ja vankasti. Erityisesti kansainvälisen kaupan toimintaympäristössä on nyt epävarmuustekijöitä, mutta siitä huolimatta asiantuntijoiden mukaan talousindikaattorit viittaavat vahvan talouskasvun jatkumiseen.

Ikävä kyllä ohjauskorkoa ei voi pitää alhaalla ikuisesti. Matalat korot ovat haitaksi pankeille ja muille finanssialan toimijoille. Lisäksi ne kannustavat kotitalouksia ottamaan yhä enemmän lainaa ja velkaantuminen kasvaa. Suomessa velkaantumisaste on jo 120 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että kansalaisilla on lainaa jo reilusti enemmän kuin vuosituloja.